Żurek Agnieszki

img_produkty

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 1/2 kg białej kiełbasy Bojakowski
  • 100 g wędzonego boczku Bojakowski
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku

Wywar warzywny mieszamy z zakwasem, dodajemy przyprawy i zioła i zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni. Do żurku dodajemy śmietanę wymieszaną z wywarem i mąką. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty.

Dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodajemy czosnek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.